Категорије

уторак, 29. мај 2018.

ИВАН А. ИЉИН, Наш земаљски живот има свој скривени, виши смисао



Живот без светости је прва велика несрећа нашег времена.
Наш живот се лишава светости неприметно. Каткад ми, чак, и не посумњамо y времe када и како то тачно почне да се догађа: ми, некако, заборављамо на то, апсолутно не мислећи на опасност и, одједном све је готово. Многи од нас то и не примете. Ако нагло примете, онда се ишчуђују чак и жале, јер нико то није хтео и устеже се да призна кривицу. Кривица се, међутим, управо и састоји не у делању, већ у занемаривању и запуштању: нисмо умели, нисмо хтели у себи да однегујемо нешто супротно ономе што нас је задесило духовну пуноту и дубину живљења.
Наш земаљски живот има свој скривени, виши смисао. Тај смисао – није на површини свакодневице и ситног трчкарања. Он не привлачи и не захтева. Он жели да буде жељен; слободно дефинисан, тражен, освојен и брижљиво чуван. Он од нас захтева неизнуђено признање и одлучно првенство. Само тада ће нам се отворити лако и штедро, испунити собом читав наш живот. Ако не удовољимо том захтеву, ако се не одазовемо на његова питања, искања и наду у подршку, виши смисао живота ће се измигољити поред нас и неприметно ће доћи до његовог оскрнављења. И не стога што би он постао бесмислен сам по себи, већ зато што ми почињемо да живимо тако као да је живот бесмислен.

Руси у Богу: антологија руске духовне поезије, избор Здравко Шћепановић, „Панонске нити“ – Крушчић, „Бернар“ – Београд, 2014, стр. 7.

Нема коментара:

Постави коментар