Категорије

понедељак, 4. јун 2018.

НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ, Сваки догађај има смисла




У стварности сваког појединца присутна су двa времена: време догађања и време тренутка.
Ово прво увек је y знаку смисла. Свеједно да ли се неко после дугог лутања вратио кући, или неко није успео да оствари своју љубав – y оба случаја догађај има смисла.  
Ми грешимо кад неко збивање које није y складу са нашим схватањем правде називамо бесмисленим.  
Неправедно и бесмислено није исто. Кад кажемо да y свету ништа није како треба, ми тиме, у ствари, тврдимо да у свету влада савршен ред, односно да њиме управља нека зла интелигенција, која се намерно труди да никад ништа не испадне како ваља.
Ту интелигенцију гностици и манихејци персонификовали су у виду злог бога, коме је добри бог препустио да влада у границама овог света. Владавина тог бога је неправедна, али није бесмислена. У његовој  владавини има сврхе – друга је ствар што ми ту сврху не одобравамо.
Све дотле док је човек уверен да се збивања y свету одвијају по узору на аристотеловски замишљену трагичку радњу, макар то било и без катарзе, он још није на становишту апсурда. Апсурд почиње тек онда кад посумњамо да у стварности постоји чак и неки гностички схваћен ред и кад поверујемо да су наша једнина стварност безначајни детаљи, појединости без икакве уклопљености у неку целину.

Н. Милошевић, Deus absconditus, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљево, 2017, стр. 10.

Нема коментара:

Постави коментар