Категорије

недеља, 23. октобар 2016.

МИХАИЛ ЕПШТЕЈН, Бити човек значи - волети


          Човек је биће које воли и које је позвано на љубав. Понекад страни језик помаже да видиш оно што ти свој прећуткује. У средишту руске речи човек – „человек“ чита се енглеско „love“ – љубав. О том човековом љубавном позвању су највеће заповести: „Љуби Господа Бога својега свим срцем“ и „Љуби ближњега својега као самога себе“. О томе говоре сва лирика и романи: "једино заљубљени има право на звање човека“ – написао је Александар Блок. Све те мисли и заповести сажимају се у једну реч: чеloveк.
         Љубав је човеково стицање пуне мере – себе: у лицу вољене особе открива се и осветљава сав остали свет, човек који воли почиње да примећује и схвата оно што је до тада пролазило мимо њега, промицало у општој равнодушности. Њему, младом, одједном постаје разумљивији живор стараца и деце; њему, здравом, одшкрињује се тајна бола и болести; њему, човеку, постаје јасан живот дрвета и траве, језера и потока. Њему се отвара унутрашња страна свега живог, зато што и у самом себи он почиње да је осећа снажно, као никада раније. Он налази у себи извор енергије, или „синергије“, непознат равнодушнима и себељупцима. Бити човек значи – волети, човек звучи љубавно!


Михаил Епштејн, Философија љубави: љубав у пет димензија, превела с руског Радмила Мечанин, Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Сремски Карловци – Нови Сад, 2012. 

Нема коментара:

Постави коментар