Категорије

среда, 13. децембар 2017.

ИВО АНДРИЋ, „Очекивања“ од уметника


В. В. Гог, Аутопортрет 
Кад би неко саставио списак свега оног што ми тражимо и „очекујемо“ од уметника и јавног радника уопште, испала би чудовишна слика од које бисмо се и сами уплашили. Хоћемо прво да је близак нама по схватањима и по начину изражавања; и то сваки од нас хоће, а ми смо сами међу собом врло различити по мишљењима и укусима. Хтели бисмо да је вредан и савестан у раду, да нема не само људских слабости ни порока него готово ни људских потреба, да се не одмара, да не болује, да не ужива, малʼте не да и не живи. Желимо да је снажан и животан, разнолик, увек нов и необичан а непоколебљиво доследан себи, што у ствари значи: веран слици коју смо ми себи о њему створили. Стидимо се и огорчавамо због његових људских потреба и навика, које сви имамо у мањој или већој мери, y једном или другом облику. Тражимо од њега да буде чист као анђео, искрен као дете, тврд као стена, и осетљив као лист јасике; а надасве –– да буде плодан, са правилношћу годишњих доба, да ти плодови буду богати и да увек и каквоћом и количином одговарају нашим очекивањима. Чим наступи и најмањи застој или „пад квалитета“, ми се забринемо и, разочарани и озлојеђени, сву кривицу тражимо једино код „нашег“ уметника, као да једино са те стране и може да дође.
Томе треба додати да ми од тог вољеног и поштованог ствараоца тражимо, као нешто што се само по себи разуме, да се не туђи од нас, да је често y нашем друштву, да учествује у свим нашим разговорима и пословима, весељима и бригама, да се при том не одваја и не разликује ни у чему од нас и наших другова, и да ни речју ни понашањем ни изразом лица не показује ништа од својих стваралачких брига и мука.
Под тим условима ми смо, y начелу, спремни да му прогледамо кроз прсте мале расејаности, настраности и повремена кратка бежања из наше средине, а да плодове његовог рада примамо као продукте наше стварности, да их као такве признајемо и умерено хвалимо. А после његове смрти, говорећи са узвишења на ивици његовог гроба, док он лежи у закованом сандуку ниже наших ногу, ми смо спремни да их прогласимо ремек–делима која као таква треба да унесемо у ризницу наше културе и оставимо нашим потомцима, као богато наслеђе њихових великих предака.


Иво Андрић, Знакови поред пута, Сабрана дела Иве Андрића, књига шеснаеста, Удружени издавачи, Београд, 1981, стр. 254-255. 

Нема коментара:

Постави коментар