Категорије

уторак, 11. јул 2023.

Божидар Кнежевић, О ПРАВОЈ ФИЛОСОФИЈИ ЖИВОТА

 

Од свега што човек добија на дар од Бога и  што сам може стећи, најограниченију количину капитала има у времену. Само време, од свега онога чиме човек може располагати, јесте одређена и ограничена количина; све друго, знање и положај, наука и богатство – нису тако одређених граница. Стога мудро располагање временом јесте основ све мудрости и живота; уштеда времена јесте основна уштеда на којој почивају све друге уштеде и тековине човекове.

*

Права је философија живота сматрати сваки дан као целину, и то целину једног слова у речи и књизи. Сваки дан радити оно што ће се увек радити, и ниједног дана не радити оно што не треба никад радити. Само тако се може постићи онај прави, природни а свесни континуитет и чврста веза у једном животу колевке с гробом. Само тако живот добија неког извесног смисла; само тако човек може створити од себе неку вредност. Отуд је живот већине људи без смисла; у књизи живота њихова многи су листови исцепани или измрљани, јер о многим данима није вођено рачуна. Човек рачуна обично на године, месеце, а не види да је све то састављено из дана.


Божидар Кнежевић, приредио Саша Радојчић, Десет векова српске књижевности, књига 118, Издавачки центар Матице српске, Нови Сад, 2018, стр. 146.


Нема коментара:

Постави коментар